Jucatorii de airsoft din Romania, de regula, se organizeaza in cluburi. Cluburile la randul lor, pot fi alcatuite din mai multe echipe. Liantul care sta la baza coagularii acestor echipe si/sau cluburi este stilul de joc al fiecarui membru. La fel ca si in viata reala, armele sunt folosite in diferite locuri si pentru diferite scopuri. Unora le plac luptele armate urbane, altora actiuni militare de anvergura sau poate doar le place sa traga cu pistolul. Pentru toti exista un loc undeva in comunitatea airsoft din Romania.

O clasificare a stilurilor de joc se poate face in functie de locatia in care are loc evenimentul astfel:

cqb

CQB (Close Quarters Battle)

Este o modalitate de lupta in care o unitate mica de lupta angajeaza inamicul la distante foarte scurte. CQB se desfasoara numai in interiorul cladirilor cu replici a caror putere sa fie limitata si cu o tactica si un echipament specifice trupelor speciale de politie gen SWAT.

urban

Urban

Urban este o versiune de CQB. Creste numarul de participanti; misiunile si rolurile se diversifica pentru ca se angajeaza si in afara cladirilor si in interiorul lor.

woodland

Woodland

Woodland este o lupta cu multi participanti, se desfasoara in spatii deschise (padure , campuri, dealuri, munti) unde se poate pune in practica strategia militara specifica armatei. Distantele de angajare sunt mai mari decat in celelalte variante astfel sunt acceptate de regula si arme cu o putere mai mare. Deasemenea, echipamentele tactice si uniformele folosite sunt adaptate.

In functie de scenariul folosit si/sau numarul de participanti se mai poate face o alta clasificare la fel de importanta.

Jocuri de antrenament

Cea mai simpla organizare a unui joc de airsoft. De desfasoara in locatiile clasice ale fiecarui club in parte, intre membrii acestui club, cu sau fara invitati sau alti partenri de joc. De regula, participantii se impart in 2 tabere adverse si se incearca eliminarea din joc a tuturor membrilor celeilalte echipe. Dupa ce eliminarea a fost facuta, se reia jocul in aceeasi formula.

Captureza steagul

Se formeaza 2 echipe, se stabilesc 2 baze care au fiecare cate un steag. Se stabileste deasemenea si cate cel putin o zona de „respawn” (inviere) pentru fiecare echipa. Punctul final este cand una dintre echipe reuseste sa captureze steagul inamic si se afla in posesia ambelor steaguri in propriaz baza. Jucatorii „morti” se deplaseaza intr-o zona prestabilita de respawn de unde „reinvie” si continua jocul.

VIP

In acest tip de scenariu, una dintre echipe incearca sa protejeze o persoana (sau mai multe) pe care incearca sa o duca intr-un loc prestabilit. Cealalta echipa incearca sa stopeze acest transport VIP fie prin „uciderea” fie prin capturarea tintei.

Mil-sim

Mil-sim sau simulare militare este de regula un joc de anvergura care simuleaza cele mai detaliate aspecte ale unui eveniment real, a unui razboi sau batalii in care participantii sunt impartiti in 2 sau mai multe tabere si in cadrul caruia trebuiesc indeplinite mai multe obiective. De regula se intinde pe mai multe zile de joc si presupune participarea unui numar mare de jucatori. In majoritatea cazurilor se percep si taxe de paricipare avand in vedere costurile mari in organizare si materiale folosite. Cel mai mare event de acest gen din Europa este la Berget in Suedia.

Reconstituiri istorice ale unor batalii

De regula se respecta intr-u totul tipul de arme si tacti folosite in momentul desfasurarii bataliei dupa care se face reconstituirea, desi rezultatul final poate sa difere.

Cuprinzand aceste aspecte trebuie mentionat ca desfasurarea unui joc de airsoft in ceea ce priveste sistemul de joc, este limitata doar de imaginatia fiecaruia.